SAP DOMAIN Nedir ?,DATA ELEMENT nedir ?

SAP bildiğiniz gibi veya bilmiyor olabilirsiniz database üzerine kurulmuş bir hiyerarşi içindedir. Nolmalde SAP kurulurken database olarak Oracle, MsSql,Sybase gibi veritabanlarını desteklemektedir. Ama biz SAP ile uğraşırken arkada veritabanına bilgiler nasıl kaydoluyor bilmemekteyiz. Daha çok biz SAPnin bize verdiği Data dictionary denen sözlüğü kullanmaktayız. Burda oluşturduğumuz tablolar normal veritabanında oluşturduğumuz tablolardan biraz farklıdır. Bu Dictionary Domain-Data Element-Tablo ilişkisi içindedir.

Domain nedir?

Domain aslında bir fielddır. Domaini oluÅŸtururken Domainin int mi, string mi, tarih mi ağırlık ölçü birimi mi belirtiriz. Ayrıca domain ile verimiz kaç karakter  uzunluÄŸunda olacak decimal ise ondalık kısmının uzunluÄŸu nasıl olacak belirleriz.

Data Element Nedir?

Data element domain ile Table arasında kalan bir geçiş yapısıdır. Burda Fieldı tabloya koyduğumuzda verinin kısa açıklamasını daha kısa açıklamasını, en kısa açıklamasını yazabiliriz :) Bu Aslında tamamen raporlama ile alakalıdır. Mesela biz bir ALV raporu yazsak gösterilen alanın başlığı burdan gelmektedir. bu başlık ise alan daraldığında ayrı, alan genişlediğinde ayrı şey yazar.
Tablo nedir?

Tablo ise bildiÄŸimiz veritabanı tablosudur. Kendi field adları vardır ve bunlara data elementler veya predefined type dediÄŸimiz typeler veririz. Biz özel bir sebep gerekmedikçe tablo oluÅŸturmayız. Zaten Sap’nin kendi tabloları vardır. Ve Gerçekten Abapı öğrendiÄŸiniz zaman tabloları inceleyerek tablolar arasındaki iliÅŸkiyi anlayarak iÅŸ süreçlerini öğrenerek Gerçek bir Abapçı olmaya baÅŸlıyorsunuz.

Zamanla Bu tabloların ne işe yaradığını öğreniyorsunuz. Allah inşallah saç baş yoldurmadan öğrenmeyi nasip eder inşallah.

Örnek tablo isimlerini SE11'de tables alanına yazıp Göster derseniz inceleyebilirsiniz. SAPde tablo oluştururken şöyle birşeyde vardır. Siz eğer bir ağırlık uzunluk veya para gibi bir field yazarsanız buna currency/quantity fields denir. Bu alanın ölçü biriminide yine bu tablo içinde belirmeniz gereklidir. Mesela Mara tablosunu açtıysanız BRGEW brüt ağırlık alanını görürsünüz. Bu alan GEWEI Ağırlık birimi alanı ile gösterilmiştir. Demem o ki Eğer currency ve quantity alanınız varsa onun cinsini yine aynı tablodan bir field ile mutlaka belirtmelisiniz.

Serkan AKKAVAK
Bilgisayar Mühendisi
serkurumsal@yandex.com üzerinden bana SAP ve ABAP konusunda sorularınızı sorabilirsiniz.