SAP’de F8 ile program başlatılır. Kaynak kodunuzda herhangi biryere BREAK-POINT. yazarsanız. Sizin programınızı kullanan herkes break’e düşer.
Programın nerde udrmasını istiyorsanız oraya BREAK <kullanıcıAdı>. yazın.Ben BREAK serkan. yazarım. Debugta cursor breake gelince F5 yaparsanız program tek komut ilerler. F6’da tek komut ilerler ama F6’ya bastığınızda Eğer bir fonsiyon gibi birşey çalışıyorsa içine girmez. F5’le fonksiyonun içinide görebilirsiniz.

Eğer yanlışlıkla istemediğiniz bir fonsiyonun içine girdiyseniz F7 ile çıkabilirsiniz. F8 ise bir sonraki breake kadar veya program bitene kadar çalıştırır.

Ayrıca! Debug yapmak dataların içerisini görmek içindir eğer siz dataya debug anında çift tıklarsanız datanın içeriğini gözlemleyebilirsiniz. .NETte debug yaparken tüm veriler debugta nasıl değiştiğini listelenmiş olarak görürsünüz. SAP’de debug yaparken Verinin üzerine çift tıklamanız gerekmektedir.
Sistemde bulunan demo_mod_tech_perform_list isimli program debugı görmek için güzel bir örnek.

Tabi biz bu programın herhangi bir yerine birşey yazamıyoruz. Bu yama olur. Programı abap editörde açıp sol kenardaki boşluğa tıklarsanız diğer dillerde yaptığımız gibi sıradan bir breakpoint koymuş oluruz.

Transaction code alanına /h yazarsanız bir sonraki işleminiz için SAP debugger açılır. SAP bize kendi kodlarını izleme sanşı vermiştir. Ayrıca hatırlatma yarar var. SAP’nin abap kodlarını görebilirsiniz. ABAP open sourcedur.

 ******************************************************************
Serkan AKKAVAK
Bilgisayar Mühendisi
serkurumsal@yandex.com
SAP ve ABAP ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.