Material Ledger aslında CO modülünün altındaki bir alt modüldür. Türkçe’ye malzeme defteri olarak çevrilmektedir. Bu alt modülün iÅŸlevi malzeme maliyetlerinin doÄŸru bir ÅŸekilde hesaplanmasının saÄŸlanmasıdır. Bunu aslında bir örnek ile açıklamak daha iyi olacaktır. ÖrneÄŸin bir ürünümüz 2 hammade ve 1 yarı mamul oluÅŸtuÄŸunu varsayalım. Normal ÅŸartlarda oluÅŸan malzemenin( dikkat edin ürünün demiyorum) toplam bileÅŸenlerin deÄŸerine eÅŸit olması gerekmekte. Ancak gerçek yaÅŸamda beklenmedik durumlar nedeni ile tam maliyetlendirme olamamakta.

Normal şartlarda elimizde malzememizi oluşturan ürün ağacı yapısı ve bunların fiyatları mevcuttur. Genellikle tedarikçi ile yapılan sözleşmeler sonucunda bu fiyatlar sabit olarak kalmaktadır. Örneğimizden yola çıkacak olursak yeni bir malzeme yaratılırken hammade, yarı mamül ve ambalajın fiyatları anlaşma ile bellidir ve bu fiyatlar Satına Alma Siparişi(SAS) içerisinde yer almaktadır. Ancak öyle durumlar olmaktadır ki aldığımız ürünün fiyatı anlaşmalarımızdan farklı olabilmektedir.Ya da başka bir örnek verilecek olursa işçi maliyetleri için sistem bir projeksiyon yapabilmekte ancak gerçek değerini ay sonunda maaşlar yattığız zaman belli olmaktadır. Elbette kesin maliyeti bilmek için ay sonuna kadar satış yapmamak gibi birşey söz konusu değil.
Bu durumda aslına bakılırsa bu değişen fiyat tüm ürün ağacına yansıtılması gerekmektedir. Hatta yeni malzeme oluşmuş ve satılmış bile olabilir. Peki bu durumda malzemenin maliyeti ne olacak?

Tam bu noktada Material Ledger devreye giriyor ve gerçekleşen değerleri ürün ağacına göre yansıtabilmekte ve maliyetlendirmeyi yeniden yapmaktadır. Üretilen ürün satılmış ise aradaki fark iSMM(Satılan Malın Maliyeti) hesabına aktarılmaktadır ve eğer malzemeler stokta ise farka göre stok değerlenmektedir. Eğer ML olmasa ise bu yapılan işlem tamamen tüm ürün ağacı için elle dağıtılmak zorunda kalıncaktı ve bu da gerçekten çok zor olacaktır. Bu zorluğu ML modülündeki programları kullanarak otomatik olarak ve maliyetlerin tam değerini ortaya koyamaya yardım eder.