Öncelikle anlaşılması gereken kavram hesap planıdır. Her şirket koduna ait bir hesap planı olması gerekemektedir. Ancak bir hesap planı birden fazla şirket koduna tayin edilebilir. FI modülünde hesap planı ana hesap yapısını ve bu hesapların yapılarını tutmaya yarar.

Diğer bir kavram ise hesap gruplarıdır. Hesap grupları Defter-i Kebir içerisindeki hesapların gruplanmasını sağlar. Örneğin hangi hesap malzeme hesapları, kar-zarar hesabı, malzeme hesabı olduğunu belirlenmekte. Bu sınıflama ile hesapların genel kontrol ve yönetimi sağlanmaktadır.Hesapgrubu kullanarak bir hesabın bilanço hesabımı yoksa kar zarar hesabımı olduğu belirtilir. Bilanço hesapları devir bakiyelerini kendi hesapları üzerine yaparken kar-zarar hesapları devir edilen kar-zarar hesaplarına aktarılarak sıfırlanır. Bu işlemin yapılabilmesi için hesap planı içerisinde hesap açılırken hesabın ne tür bir hesap olduğunun  belirtilmesi gerekmektedir.
Alan Durum ise çok kullanılan bir kavramdır. Bir hesabın anaverileri alan durumu kullanılarak gizlenebilir, zorunlu giriş yaptırılabilir ya da isteğe bağlı girdirilebilir.Alan durum grubu  ile ilgili hesaba kayıt atılırken kontrol sağlanabilir.

Mutabakat hesabı ise diğer bir kavramdır. Mutabakat hesapları aslında yardımıcı defterler ile defter-i kebiri birbirine bağlayan hesaplarıdır.Mutabakat hesapları yolu ile anahesaba bağlı olan müşteriler, satıcılar vs. için tutulan yardımcı defterler daha kolay raporlanabilir ve yönetilebilir.
Bir diğer kavram ise muhasebe hesaplarındaki açık kalem terminolojisidir. Açık kalem diye sözü edilen şey aslında karşı bacağında da bir kayıt olması ve bununla birlikte denkleştirilir olmasıdır. Örneğin mal girişi yapıldığında stok hesabı ve karşı bacağı olan satıcılar hesabının çalışması gerekir. Bir hesabın açık kalem yönetimi yapılıp yapılamayacağı anahesap üzerindeki ayarlardan yapılmaktadır.