SAP’i uzun yıllardır ekranlarının kullanıcı dostu olmadığı ÅŸikayetleri ile uÄŸraÅŸmakta, bu konuda süre gelen süreçte bir çok farklı teknoloji denedi, özellikle web tabanlı uygulamalarda farklı teknolojiler gördük.

İlk olarak web için BSP kullanılmaya başlanıldı (ITS daha eski olmasına rağmen ITS sap ekranın web üzerinden açılması olarak değerlendirmek gerekir), ancak bu ekranlar yeterli esnekliği sağlamıyordu, Web de devamında Webdypro ABAP ile ekranlar tasarlanmaya başlanıldı, programlama mantığı MCV ile uyumluydu.

Ancak bu ekranların farklı explorer versiyonlarında düzgün çalışmaması, mobil desteğinin olmaması (Responsive) ekranları her farklı ekran boyutu için ayrı ekran yapma zorunluluğu, yine performans ve esnekliği yetersizliği gibi sorunlar vardı.

Bu ürünlere palalel olarak, Webdypro Visual Studio (eclipse) geliştirme ortamında bir çok java teknolojileri ile geliştirme yapılmasına imkan verdi, Webdypro java ile SAP BAPI leri kullanarak hızlı ekranlar geliştrilmesine imkan sağlanıldı, ancak bu da kullanıcları mutlu etmek için yeterli olmuyordu.

Teknojideki ilerlemeye paralel olarak “Keeping Simle Things Simple ” sloganiyla birlikte artık HTML5 ve CSS5 teknolojilerinin SAP Fiori ile kullanıma sunulduÄŸunu gördük.

Bu teknolojinin en belirgin özelliğide aslında web tabanlı çalışan uygulamalarınız ekran boyutuna paralel olarak sayfanın boyutunun değişmesi ve ekrana düzgün şekilde oturmasıydı, bu özelliğe responsive dizayn denilmekteydi.

Ayırca SAP Fiori ile birlikte web tabanlı uygulamalarda performans artışıda sağlanmış oldu.

SAP Fiori ilk duyurulduğu 2013 yılında 25 standart uygulama ile kullanıma açıldı, 2014 yılı itibari ile bu sayı 300 ler civarında, ek bir lisans maliyeti olmadan bu ürünü kullanabilme imkanıda sundu.

SAP FIORI Uygulama geliştirme konusunda,makaleler paylaşacağım.


Serkan AKKAVAK
Bilgisayar Mühendisi
serkurumsal@yandex.com