ABAP ilk 1980'lerde geliştirilen birçok uygulamaya özgü dördüncü kuşak dillerden (4GLs) biridir. Başlangıçta SAP R / 2, büyük şirketler için malzeme yönetimi, finansal ve yönetim muhasebesi gibi ana iş uygulamaları oluşturmakta etkin bir platform ve rapor diliydi.

ABAP Allgemeiner Berichtsaufbereitungsprozessor, “genel rapor hazırlama iÅŸlemcisi” Alman anlamı bir kısaltma olarak kullanılan, ancak daha sonra Advanced Business Application Programming olarak deÄŸiÅŸtirildi. ABAP temel veritabanı seviyesinden soyutlama ve yüksek düzeyde Mantıksal Veri Tabanları kavramı (LDBs) içeren ilk dillerden biriydi.

ABAP programlama dili ilk SAP R / 3 platformu geliÅŸtirmek için geliÅŸtiriciler tarafından kullanılmıştır. Müşteriler ABAP programlama ile özel raporlar ve arayüzler geliÅŸtirebilirsiniz – Ayrıca SAP uygulamaları geliÅŸtirmek için SAP müşterileri tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Dil programcılar için öğrenmesi oldukça kolay ama SAP programı yazmayacak olan programcılar tarafından doÄŸrudan kullanılacak bir araç deÄŸil. Ä°liÅŸkisel veritabanı tasarımı Bilgi ve tercihen de nesne yönelimli kavramları ABAP programları oluÅŸturmak için gereklidir.

SAP ABAP ilk olarak 1992 yılında piyasaya istemci-sunucu R / 3 sistemi için programlar oluşturmak için kullanılmıstır.. Bilgisayar donanım 1990'lar boyunca geliştiğinden, SAP uygulamaları ve sistemleri içinde ABAP yazılmıştır. 2001 yılına gelindiğinde, tüm temel işlevleri yapan ABAP yazılmıştır. 1999 yılında, SAP R / 3 sürümü 4.6 ile birlikte, ABAP Objects adlı ABAP bir nesne tabanlı uzantısı yayınladı.
SAP’nin mevcut geliÅŸtirme platformu NetWeaver ABAP ve Java destekler.