ABAP çalıştırılabilir programlar iki tiptir.
  • Raporlar
  • Modül havuzları

Reports isteğe bağlı olarak bir kullanıcının parametreleri bir dizi girer (verilerin bir alt üzerinde bir seçim gibi) ve program sonra etkileşimli bir liste formunda bir rapor üretmek için girdi parametreleri kullanır böylece nispeten basit bir programlama modelinde izleyin. Terimi “rapor” da verileri değiştirmek için tasarlanmış olabilir dair raporlar biraz yanıltıcı olabilir; bu programların raporları olarak neden ürettikleri çıktı “listesinde odaklı” doğasıdır.
Modül havuzları ekranlar bir koleksiyon kullanarak kullanıcı etkileşimi daha karmaşık desenleri tanımlayabilir. Burada kullanılan “ekran” kullanıcının gördüğü gerçek fiziksel görüntü ifade eder. Her ekran da dolaylı ekranlar tarafından çağrılan ABAP kod başvuran bir “akış mantığı” vardır. Her ekranda “Kamu Yararına Çalışan” (Çıkış Süreci Öncesi) ve “PAI” (Girdi Sonrası Süreç) bölümüne ayrılmıştır kendi akış mantığı vardır. SAP belgelerinde dönem “dynpro” (dinamik programı) ekranı ve akış mantığı kombinasyonunu ifade eder.

Olmayan yürütülebilir program türleri şunlardır:
  1. Modülleri DAHİL
  2. Altprogram havuzları
  3. Fonksiyon grupları
  4. Nesne sınıfları
  5. Arayüzler
  6. Tip havuzları
Bir INCLUDE modülü çağıran ünitesine nesil anda yer alır; genellikle çok büyük programları bölümlere ayrılması için kullanılır. Altprogram havuzları ABAP altprogram (kod blokları FORMU / ENDFORM ifadeleri içine ve PERFORM ile çağrılır) içerir. Fonksiyon grupları kendi kendine yeten fonksiyon modülleri kütüphaneleri (FUNCTION / ENDFUNCTION tarafından kuşatılan ve CALL FUNCTION ile çağrılır) vardır. Nesne sınıflar ve arayüzler Java sınıfları ve arayüzleri benzer; ilk yöntem ve niteliklere kümesini tanımlar, ikinci arabirimini uygulayan herhangi bir sınıf açık kod sağlamalıdır kendisi için “boş” bir yöntem tanımları içerir. Tip havuzları veri tipleri ve sabitleri koleksiyonlarını tanımlar.

************************************************************************
SAP ve ABAP ile ilgili tüm sorularınızı serkurumsal@yandex.com Mail adresi ile bize ulaşarak sorabilirsiniz.

Serkan AKKAVAK
Bilgisayar Mühendis